Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

He,He,He....Hellim (retype)



Αν ακόμα δεν ξέρετε τι είναι το hellim μάθετε ότι είναι το χαλούμι στα τουρκικά. Και είναι αυτό που απειλεί το δικό μας χαλούμι από την απόκτηση προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ). Όπου ΠΟΠ προϊόντα βλέπε πχ κουμανταρία. Και ενώ λοιπόν με την κουμανταρία τα έχουμε καταφέρει, από ότι φαίνεται, στην περίπτωση του χαλλουμίου υπάρχουν μεγαλύτερα συμφέροντα τα οποία δεν το επιτρέπουν.

Και εξηγώ. Από την αρχή που η ιδέα της απόκτησης ΠΟΠ είχε τεθεί για το χαλούμι ξεκίνησε πόλεμος μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών και αιγοπροβατοτρόφων κατά πόσο το χαλούμι ήταν μείγμα καθαρά μόνο από αιγοπρόβειο γάλα ή είχε μέσα και αγελαδινό και αν ναι σε ποιες αναλογίες(βλέπετε το αγελαδινό γάλα είναι πιο φτηνό -περισσότερο χαλούμι με λιγότερο κόστος-). Ακόμα τα τελευταία χρόνια με την εισαγωγή νέων φυλών γιδών στην Κύπρο συζητείται και κατά ποσό το χαλούμι φτιάχνεται και από αυτές της φυλές(και πάλι πιο φτηνό γάλα ). Μέχρι και το 2006 η υποβολή αίτησης του χαλουμιού πηγαίνει από τον Άνα στον Καΐάφα και το μόνο που έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, είναι αφενός να καθυστερήσει η υποβολή αίτησης για κατοχύροση του χαλουμιού. Αφετέρου μειώσαμε την ποιότητα του χαλουμιού αφού ούτε το αγελαδινό ούτε και το γάλα των αλπίνων (ξενη φυλη αιγων)έχει την ποιότητα που έχει το αιγοπρόβειο γάλα των παραδοσιακών φυλών.

Το καλύτερο για το τέλος. Οι Γερμανοί έχουν καταθέσει ήδη αίτηση εγγραφής στην Ε.Ε. για το δικό τους τουρκογερμανικό χαλούμι το gazi hellim. Α και κανένας δεν μπορεί να τους πει τίποτα αφού τις αγελάδες μας και τις γίδες αλπίνα τις εισάγουμε και από Γερμανία.
Ο τίτλος γελά γιατί εκεί που είχαμε σίγουρο το χαλούμι και τσακωνόμασταν ποιος και με ποίους τρόπους θα το νοθεύσει για να φάει περισσότερα από το χαλούμι ήρθαν οι Γερμανοί και το φάγανε και εμείς μείναμε με δύο χείλη καμένα. Άντε και καλή μας χώνεψη.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω έγραψες ένα αρκετά μεγάλο post για το χαλλούμι κ εχάσαμεν το νόημα :p

...στη τελική αν εκατάλαβα, θέλεις να πείς οτι λόγω της απληστίας των "χαλλουμοπαραγωγών" έχασε την ευκαιρία του για ΠΟΠ το κυπριακό χαλλούμι; Ενδιαφέρουσα είδηση όντος αλλά εμπορούσες να μας την δόσεις σε 10 γραμμές και να την καταλάβούμε κ καλυτερα ρε :p


A, επίσης, τζείνο που είπες για τες αγελάδες και τες αλπίνες εν το εκατάλαβα. Δηλαδή απο ζωικά προιόντα, μόνο για όσα παράγει το Αγρινό μπορούμε να διεκδικήσουμε ΠΟΠ;

o shiros είπε...

Ναι επροσεξα οτι βγηκε μεγαλο. Απολογουμε. Οι εννεν μονο τα αγρινα το χαλουμι εκαμναμεν το ανεκαθεν με γαλα αιγοπροβειο των εγχωριων φυλων μας γιατι εχουμε και τετοιες που εν και πολλα καλες γενετικα. Το γαλα των αλπινων και των αγελαδων εν καμνει για χαλουμι.
Η μανα μου ετσι λαλει και ετσι εκαμνε τα χαλουμια οπως και η μανα της.