Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Τι έγινε το Αφγανιστάν οεο??

Ρε μιας και μιλάμε για πολέμους και για μάχες, θυμάται κανένας το Αφγανιστάν? Είδα πριν λίγο καιρό στην τηλεόραση μια ανταπόκριση που το Αφγανιστάν και το θυμήθηκα. Χθες πάλι διάβασα σε εφημερίδα ότι μετά από επιδρομή των συμμαχικών δυνάμεων σκοτώθηκαν 32 ένοπλοι ταλιμπάν. Οι ταλιμπάν βέβαια είπαν ότι σκοτώθηκαν 15 άοπλοι. Εγώ λέω ότι μπορεί να έγιναν και τα δυο.

Γεγονός πάντως είναι ότι μετά την εισβολή των Αμερικανών το Αφγανιστάν έγινε η νούμερο ένα οπιοπαραγωγός χωρά του κόσμου. Παραγωγή την οποία βέβαια εκμεταλλεύονται αμερικάνικες εταιρίες όχι μόνο φαρμακευτικές. Σημειωτέο ότι το λαθρεμπόριο οπίου παραμένει επιμελώς ανεξέλεγκτο.


Το 1839 και το 1856 έγιναν οι δυο πρώτοι πόλεμοι οπίου. Οι σημερινές περιστάσεις μπορεί να μην είναι ίδιες με αυτές τότε, αλλά νομίζω ότι κάλλιστα ο πόλεμος του Αφγανιστάν μπορεί να θεωρηθεί ο τρίτος πόλεμος οπίου.

3 σχόλια:

sindrimin είπε...

Φίλε μου, έχω μιαν γενική αντίρρηση με το post σου και προσπαθω να δω πως εννα την συμμαζεψω να σου την εκφράσω.

Αν και λλία πράματα ξέρω για το θέμα, ξέρω σίγουρα οτι η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν εξεκίνησεν την αλματώδη πορεία της κάπου στο τέλος της "Σοβιετικής περιόδου" (δηλαδή περίπου όταν εγεννηθήκαμε) και απο τότε καταγράφει αριθμούς ρεκόρ. Συνεπώς το πρόβλημα εν εδημιουργήθηκε μετά την εισβολή των Αμερικάνων.

Τωρά το κατα πόσο με την εισβολή τους οι Αμερικάνοι ήθελαν να εκμεταλλευτούν τούντην κατάσταση, εν το ξέρω αλλά νομίζω είχαν πολλά πιο σοβαρούς λόγους (λλίον πολλά εν γνωστοί).

Επίσης απο όσο ξέρω, οι μεγάλες καλλιέργιες εν στες περιοχές που ελέγχουν ακόμα οι Ταλιμπάν. Μάλιστα γράφεται οτι στις φτωχές συνοικίες αναγκάζονται να καλλιεργούν ως αντάλλαγμα "προστασίας".

...Γενικά θεωρώ την σύγκριση της κατάστασης στο Αφγανιστάν με τους "πολέμους του οπίου" λλίον άστοχη. Βέβαια επειδή εν επιφανιακά που τα ξέρω τα πράγματα, μπορεί να μου διαφεύγει κάποια πτυχή. Τι γνώμη σου :]

o shiros είπε...

Λοιπον στοιχεια βεβαια εν υπαρχουν(τουλαχιστον πραγματικα)για να σου δειξω αλλα ναι μεν και πριν υπηρχε μεγαλη παραγωγη αλλα μονο μετα την εισβολη πριν δεκα χρονια σχεδον το αφγανισταν επηρε τα πρωτια. πριν αν δεν καμνω λαθος ηταν η μιανμαρ. οσο αφορα το οτι η μεγαλητερη καλιεργεια γινεται σε εκτασεις των ταλιμπαν τουτον εν σωστο αλλα πρεπει να δεις και που καταληγει. και ακριβως καταληγει σε αμερικανους και αλλους λαθρεμπορους που το αγοραζουν πιο φτηνα απο το ¨νομιμο¨. Και γι΄αυτο εν γινεται τιποτε για να σταματησει η παραγωγη γιατι εν μεγαλεμποροι και πληρωνουν για να κλεινουν ματια. οι ταλιμπαν εκμεταλευονται την ζητηση και αυξανουν την παραγωγη. οτιδηποτε αλλο εν στεκει οικονομικα εννεν ετσι??? τωρα οσο αφορα την συγκρηση με τουσ παλιουσ πολεμουσ γραφω οτι ναι η αφορμη τα αιτια η συμθηκες εν ειναι οι ιδιες εντουτοις το οπιο εχει γινει για τα καλα μια μεγαλη πτυχη της εισβολης των αμερικανων στο αφγανισταν και οποτε μπορει να ονομαστει πλεον και εισβολη οπιου.

sindrimin είπε...

Eξεκίνησες ακριβώς λέγοντας πως εν υπάρχουν στοιχεία. Τούτη εν και η μεγάλη μας διαφωνία. Που δηλαδή, πές οτι πραγματικά εν υπάρχουν· τούτο σημαίνει πως δηλώνεις τα όσα δηλώνεις διαισθητικά;;;

Στο οτι η αυξηση της παραγωγής εν σταθερή που το 89 εν μου απάντησες.

Επίσης εν μου απάντησες στο οτι ξέρουμε πολλούς και πολύ σημαντικούς λόγους για τους οποίους εισέβαλε η Αμερική στο Αφανιστάν, για να ονομάσουμε την εισβολή "πόλεμο του οπίου".

Να καταλήξω ξανά - όπως και στο προηγούμενο μου σχόλιο- στο οτι πιθανότατα οι Αμερικάνοι εκμεταλλεύτηκαν τη παραγωγη οπίου στο Αφγανιστάν. Αλλά που τούτη την λογική εικασία ως το "3ος πόλεμος του οπίου" η απόσταση εν τεράστια κ για να την διανύσουμε πρέπει να πατήσουμε (τουλάχιστον) πάνω σε κάποιες ενδείξεις.